“JA, mits!” luxe hotel bij Thermen Berendonck

Door Peter Gatzen op 14 oktober 2020

“JA, mits!” is het standpunt van PvdA Wijchen als het gaat om een luxe hotel bij Thermen Berendonck

Een hotel bij Thermen Berendonck is voor PvdA Wijchen bespreekbaar. Maar het standpunt is: “JA, mits!”. Een luxe hotel geeft een enorme impuls aan toerisme, economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Thermen Berendonck is een absolute aanwinst gebleken voor onze gemeente. Maar PvdA Wijchen is van mening dat door Leisurelands te weinig uitvoering is gegeven aan de uitspraak van de Raad van State.

In de concept toeristische visie is opgenomen dat hotel in relatie tot het wellnessresort Thermen Berendonck tot de mogelijkheden behoord. Een hotel voor een specifieke doelgroep die komt voor luxe en comfort en die we nu volgens de visie onvoldoende aan Wijchen weten te binden. Hierbij is van belang dat het hotel inspeelt op de behoefte van de bezoeker van de Thermen en daardoor complementair is aan het bestaande aanbod.

Ondanks dat de gemeenteraad zich eerder uitsprak tegen een hotel, lijken er nu voldoende argumenten te zijn om op de beslissing van toen terug te komen. Zover is het echter nog niet. Het is nog maar enkele jaren geleden dat de rechter uitspraken heeft gedaan naar aanleiding van de bouw van het wellnessresort. De kern van die uitspraak was:

  • Het leefgebied van de dassen zou qua oppervlakte gelijk blijven.
  • Met gerichte maatregelen zou het voedselaanbod voor de dassen verbeterd worden.
  • Een kleine teruggang in het aantal dassen was acceptabel.
  • Monitoring zou moeten uitwijzen hoe het met de dassen ging.
  • Zo nodig zouden extra maatregelen voor de das genomen moeten worden.

PvdA Wijchen heeft van natuurorganisaties begrepen ze met de op dit moment beschikbare kennis constateren dat:

  • Het leefgebied van de dassen qua oppervlakte is afgenomen.
  • Het voedselaanbod voor de dassen is verslechterd.
  • De burcht en bijburchten van dassen momenteel geheel verlaten zijn.
  • De verplichting monitoring door een onafhankelijke instantie niet heeft plaatsgevonden, in ieder geval niet openbaar is gemaakt.
  • Er is geen sprake van extra maatregelen voor behoud van de das.
  • De ATB-routes nog steeds aanwezig zijn terwijl handhaving van dit ATB-verbod onderdeel was van de toestemming.

Over het voorgaande zal PvdA Wijchen schriftelijke vragen stellen.

“Ja, mits!” betekent dat PvdA Wijchen daarom vijf voorwaarden stelt aan de komst van een luxe hotel bij Thermen Berendonck:

  1. Volledige uitvoering van alle natuurcompenserende maatregelen die nodig waren voor de bouw van het wellnessresort. Waaronder de verplichte monitoring en eventueel extra maatregelen die daaruit volgen.
  2. Ruime natuurcompenserende maatregelen uitvoeren voordat met de bouw van het hotel begonnen wordt (met ruim wordt bedoeld, meer dan strikt nodig).
  3. Leisurelands gaat aantoonbaar over tot ecologisch verantwoord beheer en onderhoud van de Berendonck. Hiervoor is overleg met de bekende natuurorganisaties wenselijk.
  4. Het hotel wordt natuurinclusief gebouwd.
  5. Het hotel kent een energieneutrale exploitatie.

PvdA Wijchen zal bij alle nota’s die aan de raad worden gepresenteerd toetsen in welke mate aantoonbaar aan deze voorwaarden wordt voldaan.

 

Peter Gatzen

Peter Gatzen

Peter Gatzen (44 jaar) is vader van vier kinderen (Nouk, Mik, Sep en Yip Maud). Peter is directeur/eigenaar van DeltaStar Nutrients bv in Venlo. In de periodes 2006-2010 en 2014-2018 was Peter ook al raadslid in Wijchen. Peter is actief in de Wijchense politiek om op te komen voor de inwoners voor wie participeren in

Meer over Peter Gatzen

Waar ben je naar op zoek?