Thema-avond Privacy, een inspirerende bijeenkomst (met presentatie)

1 oktober 2019

Zin en Onzin bij Privacy

 Op dit thema kwam een 70-tal belangstellenden maandagavond naar het Kasteel te Wijchen. Leden van Cliëntenraden, seniorenverenigingen, onderwijs, zorg- en hulpverlening, bedrijfsleven en gemeenteraden. De PvdA Beuningen en Wijchen had een tweetal aansprekende inleiders uitgenodigd.

Mr Jolanda van Boven toonde zich een warm pleitbezorgster voor de Algemene Verordening Gegevensverwerking die in mei 2018 voor de gehele Europese Unie van kracht is. Het doel van verwerking van persoonsgegevens staat ten dienste van de mens en zijn/haar rol in de samenleving! Zij legde uit, dat voor het verwerken van gegevens per situatie het doel van die verwerking bekend moet zijn. Bij de kwetsbare en (zorg)afhankelijke inwoner – zoals ook een jeugdige – verlangt de AVG geen toestemming vooraf. Zolang als dit voortvloeit uit een wettelijke of publiekrechtelijke opdracht. Wel zal duidelijk uitgelegd moeten worden, waarom en met welk doel gegevens verwerkt en tussen professionals gedeeld worden om tot een hulpplan of onderwijsaanbod te komen. Voor commerciële doeleinden zal altijd de toestemming (per keer van verwerking) gevraagd moeten worden.

Drs Theo Kristel, oud ICT docent Lerarenopleiding nam zijn gehoor mee in de schimmige wereld van de ‘Cookies’ en de stapeling van informatie die daarachter schuil gaat. De overheid die toenemend informatie opvraagt en bedrijven die deze bij de burger als het ware ontfutselt. Algoritmen die persoonsgevoelige informatie ‘vertalen’ tot voorspelbaar gedrag. Of dat nu ‘kooplust’ is of – voor de overheid – de verwachting van mogelijk laakbaar handelen door groepen. Gedragsvoorspellingen dus, mogelijk gemaakt door een regeling onder de naam ‘Syri (Systeem Risico Inventarisatie). Dit heeft zowel zijn goede als bedenkelijke, dwz minder menswaardige kant. Voor je het weet worden grondrechten holle frases. Discussie met de zaal leerde, dat een ethisch forum wenselijk lijkt om dit proces te volgen en te bewaken.

Voor velen bleken de presentaties eye-openers. Getuige ook de levendige discussies na afloop

Presentatie Privacy en democratie