Schuldhulpverlening

Leven met hoge schulden is geen pretje. Dit moeten we dan ook zo veel mogelijk voorkomen. Als mensen toch in de problemen komen moeten we met zijn alle zorgen dat ze hier zo snel mogelijk weer uitkomen. Hier hebben de mensen zelf de grootste verantwoordelijkheid in, maar de overheid zal moeten ondersteunen waar nodig. Een menswaardig bestaan moeten we ten alle tijden kunnen garanderen.

Binnen maximaal vier weken start het traject voor schuldhulpverlening. Bij hulp bij schulden is niet alleen de financieel-technische kant belangrijk. Het gaat ook om het vinden van manieren om weer te leren omgaan met geld. Leren budgetteren, het op orde houden van de basis (vaste lasten) en voorkomen van schulden. Als het nodig is, helpen we mensen door hun inkomsten en uitgaven voor ze te beheren.

Met woningbouwcorporaties en nutsbedrijven maken we stevige afspraken om problematische schulden en huisuitzettingen te voorkomen.

Ook mensen met een baan of bedrijf (bijv. ZZP-ers) die schuldhulpverlening nodig hebben komen in aanmerking voor het minimabeleid.